Marknadsföringstips

MoneyPlant

Våra tips till dig som författare

Skrivandet och publicerande av en bok är enbart en del av ditt författarskap, att marknadsföra dig själv och dina böcker kan vara helt avgörande för din framgång. Nedan följer några tips om hur du kan nå en ökad framgång.

1. Skapa en marknadsföringsplan

Utveckla en tydlig plan som innehåller mål, målgrupp, marknadsföringskanaler och tidslinjer. En plan hjälper dig att vara organiserad och målinriktad i din marknadsföringsinsats

2. Bygg en författarplattform

Innan du släpper din bok är det bra att ha en etablerad närvaro online. Skapa en författarwebbplats eller blogg där du kan dela information om din bok och ditt författarskap. Var aktiv på sociala medier och bygg upp en följarskara genom att dela intressant och relevant innehåll. Digibook kan hjälpa dig med att skapa författarsida om du själv inte har kunskap om hur du bygger upp en hemsida. Se exempel här >>
Fyll i detta formulär om du vill att Digibook skapar en författarsida åt dig, på Digibook.

3. Utveckla en bokpresentation

Skapa en engagerande och informativ presentation av din bok. Den kan inkludera baksidestexten för en fysisk bok, en kort sammanfattning, författarbiografi och eventuella recensioner eller utdrag från boken.

4. Förhandsmarknadsföring

Starta marknadsföringen långt innan boken släpps. Skapa förhandsintresse genom att dela teasers, utdrag och bilder på sociala medier eller på din webbplats. Du kan även använda e-postmarknadsföring för att bygga upp en lista med intresserade läsare som du kan informera när boken är tillgänglig.

5. Recensionsexemplar

Skicka recensionsexemplar av din bok till relevanta bokbloggare, recensenter och influenser inom din genre. Ett positivt omdöme eller rekommendation från en inflytelserik person kan hjälpa till att sprida ordet om din bok och öka dess trovärdighet. Här kan du kostnadsfritt beställa recensionsexemplar.

6. Samarbeten och gästinlägg

Samarbeta med andra författare, bloggare eller influencers inom din genre. Skriv gästinlägg för deras bloggar eller bjuda in dem att skriva på din egen. Genom att samarbeta kan ni nå en bredare publik och öka synligheten för dina böcker.

7. Digital marknadsföring

Annonsera din bok online genom betalda annonser på sociala medier, bokrelaterade webbplatser eller genom sökmotorannonsering. Rikta annonserna mot din specifika målgrupp baserat på intressen, ålder och andra relevanta parametrar.
Använd gärna Canva för att skapa din annons, Canva.com
För att kunna annonsera på Facebook och Instagram så behöver du en Facebooksida (inte att förväxla med en Facebookprofil, som du förmodligen redan har som privatperson). Om du inte redan har en Facebooksida knuten till din Facebookprofil så finns här bra vägledning

8. Tålamod

Att bygga en säljsuccé tar tid. Var tålmodig och uthållig, och ge inte upp om försäljningen inte tar fart direkt.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer